Šta je Candida?

Candida je rasprostranjena u prirodi, živi kao saprofit na ljudskoj sluznici (sluzokoži usta, probavnog sistema, bronhija, vagine…). Znači da je ona prirodni stanovnik tijela koji štiti naš organizam. Razvoj prehrambene industrije (velika upotreba konzervanasa, aditiva, emulgatora…), velika upotreba lijekova, alkohola, cigareta, šećera…, učinili su da se Candida nekontrolisano razmnoži (mutira) i postane agresivna gljivična infekcija. Najnovije švedsko istraživanje govori da je stres takođe jedan od uzroka razvoja Candidijaze. Ove gljivice probijaju svojim korijenjem sluznicu, pa toksini Candide ulaze u krvotok i djeluju na cijelo tijelo, izazivajući veliki broj tjelesnih i duševnih simptoma.

Candidijazu – agresivnu gljivičnu infekciju, otkrili su 1983. godine lijekari opšte prakse i nutricionisti, ali ovoj bolesti nije dato značajno mjesto u zvaničnoj medicini, tako da još ne postoji pouzdan rutinski medicinski test za njeno otkrivanje. Morate pratiti zdravstvene simptome i reakcije organizma na ishranu, tako ćete na vrijeme moći da reagujete.

U današnje vrijeme Candida je postala veliki zdravstveni problem, posebno zbog okolnosti njenog teškog laboratorijskog dijagnostikovanja.

Neki uzroci nastanka Candidijaze i pojave “loše” Candide su:

-hrana bogata slatkišima, gaziranim pićima, hrana bogata konzervansima i aditivima, “brza hrana”
-upotreba lijekova: antibiotika, hormonske terapije, antidepresiva, analgetika, teških toksičnih lijekova
-upotreba alkohola, nikotina, kafe
-stres, depresija, anksioznost
-pad imuniteta…….


Ovaj vodič napisan je sa namjerom da posluži isključivo kao preporuka a ne da se koristi kao medicinski priručnik. Informacije koje sadrži nemaju zadatak da vam pomognu u izboru pravilne odluke kada je vaše zdravlje u pitanju. Ovaj vodič ni u kom slučaju ne predstavlja zamjenu za bilo kakav tretman koji vam je lijekar prepisao. Sve što pročitate na našem sajtu rezultat je naučnih istraživanja usaglašenih sa evropskom farmakopejom i monografijama komisije EU, kao i  našeg rada od preko dvije decenije istraživanja i iskustva na polju proizvodnje organskih prirodnih dodataka ishrani, pravilne ishrane i prirodnog održavanja zdravlja.