Šta drugi kažu o nama

Magazin “Agrokultura” – Decembar 2006. , Intervju sa Stivenom Fosterom, savjetnikom za ljekovito bilje na projektu konkurentnosti u Crnoj Gori.

Steven_Foster_I_strana“Najvažnije je da je Cma Gora veoma čista, da je ambijent ekološki i nezagađen, i zanimljivo je da su te ljekovite biljne vrste, koje se ovde sakupljaju i prerađuju,divlje i ubrane direktno iz prirode. Kad kažem organski sertifikat, podrazumijevam da je sva ta proizvodnja dokumentovana kroz papirologiju, da se tačno zna šta se događalo u cijelom lancu—od berača do proizvođača. Meni je, a i drugima, veoma zanimljivo da Cma Gora na malom prostoru, u odnosu na Evropu i Ameriku ima toliko specifičnih biljnih vrsta. Upravo ta prednost bi trebalo da se pokaže kroz plasman visokokvalitetnih proizvoda na druga tržišta.

Primjer je firma d.o.o. In Spe iz Bara, koja proizvodi premijum kvalitet, a pored prestižnog organskog sertifikata u pogone prerade su uveli i HACCP sistem. Ova firma radi visokokvalitetne proizvode i primjer je šta znači ta konkurentnost za ostala tržišta. Kada je riječ o beračima d.o.o. In Spe primjenjuje GAP (dobru poljoprivrednu praksu). Prije početka sezone berbe ova firma vrši obuku svojih berača i to je uslovno trening program za sakupljače bilja. To je jedna od ključnih stavki na koju Crna Gora treba da obrati pažnju, znači da bude clrugačija od ostalih, bolja. Svaki taj berač koji je sertifikovan za određeni region tać’no zna koju će količinu biljke da ubere, kako se ona suši, pakuje, transportuje… Znači kompletan proces firme d.o.o. In Spe je sertifikovan i na zavidnom je nivou.

Potpisnik ovog teksta je Agrogrup—Agrokultura


Steven Foster’s Herbal Blog

(preuzeto sa sajta www.stevenfoster.com/herbalblog)

Od 1974 Steven Foster radi u Sabbathday Lake Maine Shaker Community’s Herb Department , Ministarstva u oblasti bilja, koje postoji od 1799. To je najstarije američko Ministarstvo u toj oblasti. Autor je 15 knjiga; neke od njih—A Field Guide Medicinal Plants and Herbs: Eastem North America (2nd ed., 2000 with Jim Duke), Venomous Animals and Poisonous Plants of North America (1994, with the late Roger Caras) i A Field Guide to Medicinal Plants and Herbs: Westem North America (with Christopher Hobbs). Njegova poslednja knjiga A Desk Reference to Nature’s Medicine (2006, with Rebecca Johnson) izdata je od strane National Geographic Society, Washington, D.C.


Dvije decenije poslovanja obilježile brojne nagrade i priznanja

(Preuzeto sa www.medicalcg.me)

Preduzeće In Spe, čija je osnovna djelatnost otkup, prerada i promet divljeg organskog bilja, meda, polena i propolisa, kao i proizvodnja gotovih organskih proizvoda na bazi tih sirovina, osnovano je u februaru 1992. godine, u Baru. In Spe je mala po­rodična firma koja stalno zapošljava sedam do devet radnika, a u sezoni otkupa ima pod ugovorom 32 porodice koje rade berbu.
Liniju sa IN SPE brendom, oznakom Ekomontenegro, organskim sertifikatom i HACCP standardom, čine organski čajevi i biljne mješavine, kao i pčelinji proizvodi na bazi meda, polena, propolisa i organskog bilja. Proizvodi kompanije IN SPE su prvi organski proizvodi koji su se pojavili na tržištu Crne Gore. U organsku proizvodnju ulaze 2004. godine i postaju jedina firma u Crnoj Gorinosilac EU organskog BCS sertiikata, koji je važeći za tržište EU i USA, a od 2007. godine nosioci su i nacio­nalnog organskog sertifikata Monteorganica i HACCP-codex alimentarius standarda TUV Njemačka.
photo-02_resizePosjedovanje tih sertifikata omogućilo je firmi In Spe da se, kao jedini crnogorski predstavnik, 2007. godine pojavi kao izlagač na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BIFACH Nirnberg, koji se održava u Njemačkoj. Potvrda kvaliteta došla je i na Novosadskim sajmovima 2006., 2009., 2010. – 22 zlatne medalje i četiri zlatna pehara, a proizvodi dobitnici medalja su Imunoenergeti, Apibronhi, Apip, Apiuro, Candisept, Urosept, Bronhosept, Ulkusept i biljne mješavine Ekokandi, Ekouro, Ekoulko, Ekobronho, Ekoliv.

Godine 2008., In Spe dobija veliko priznanje na Sedmom međunarodnom sajmu organskih proizvođača BIOFEST Subotica – Nagrada za BIO proizvođača godine, u konkurenciji 12 zemalja regiona. Godinu kasnije, postaje vlasnik prestižne svjetske nagrade za kvaliet, tehnologiju i inovaciju u konkurenciji 34 zemlje svijeta – Internatonal Star Award For Quality In Goldcategory.

Jedan od stručnjaka koji je prepoznao kvalitet rada In Spe je i specijalista u oblasti ljekovitog i aromatičnog bilja Steven Foster USA, zaposlen u američkom Ministrastvu bilja (Herb Department), koje postoji od 1799. godine. Poslije posjete barskoj firmi, napisao je priču o njima za National Geographic.

Zanimljivo je da Crna Gora, na malom prostoru u odnosu na Evropu i Ameriku, ima toliko specifičnih biljnih vrsta. Upravo ta prednost bi trebalo da se pokaže kroz plasman visokokvalitetnih proizvoda na druga tržišta. Primjer je firma In Spe iz Bara, koja proizvodi premijum kvalitet, a pored prestižnog organskog sertifikata u pogone prerade su uveli i HACCP sistem. Ova firma radi visokokvalitetne proizvode i primjer je konkurentnosti za ostala tržišta”, naveo je, između ostalog, Foster.

Sertifikovanje proizvodnje garantuje ispravnost proiz­voda koji se nude tržištu i njihovu mikrobiološku, zdravstvenu i druge vidove bezbjednosti. Biohemijski sastav organskog divljeg ljekovitog bilja obiluje velikom količinom korisnih kvalitetnih materija, ima daleko veću prednost u kvalitetu u odnosu na gajeno ljekovito bilje.
Proizvodi firme In Spe linije Ekomontenegro prilagođeni su potrebama svakodnevnog korišćenja. Pomažu u održavanju i jačanju imuniteta kod svih starosnih grupa, kao i u odbrani od bakterijskih i virusnih infekcija. Veoma je važno da shvatimo da pi­jenje čajeva, pogotovo organskih, predstavlja jednu od veoma dobrih navika u ostvarivanju zdravog načina života. Na jačanje imunoloških snaga organizma povoljno utiče i konzumiranje pčelinjih proizvoda. Med, polen, propolis i matični mliječ pred­stavljaju bogat imunoenergetski resurs. Kombinacija pčelinjih produkata i organskog bilja daje hranljive vitaminski-mineralno bogate organske proizvode. Poželjno bi bilo prisjetiti se davno napuštenih zdravih navika, obnoviti ih i zamijeniti postojeće koje se odnose na prekomjerni unos kafe, gaziranih pića, brze hrane i upotrebu duvanskih proizvoda.