Da li je šećer iz meda štetan?

Na internetu i “u narodu” kruže glasine da šećer iz meda izaziva jednaku štetu u organizmu kao običan šećer, međutim, to nije tačno. Posebno velika zabluda vlada kada pričamo o pravilnoj ishrani kod prirodnog tretmana gljivice Candide. Mnogi tvrde kako su na internetu pročitali da svi oblici šećera hrane gljivicu Candidu i kako bi režim pravilne ishrane trebao da isključuje i med i voće. Bitno je napomenuti, ukoliko se traže potvrde o korisnosti meda (ili bilo kojeg drugog prirodnog suplementa), da se ne prate komercijalni i medijski tekstovi koji pogrešno interpretiraju naučna istraživanja, nego da se osoba fokusira na orignalne naučne tvrdnje, a ne pogrešnu interpretaciju istih.
Dugogodišnji rad i naše iskustvo u prirodnim tretmanima su potvrdili da većina “medijskih” tvrdnji o “štetnosti” meda nije tačna. Naprotiv, upotreba meda u našim prirodnim tretmanima kod Candide (Imunoenergetik), pokazala je da je sam proces čišćenja organizma bio brži i efikasniji, iz razloga što med ispoljava visoka antioksidantna, antimikrobna, antibakterijska i antimikotična dejstva. U kombinaciji sa našim propolisno-biljnim kapima i mješavinama organskog bilja (Candi Sept kapi i Ekokandi čaj), prirodni tretman je donosio pozitivne rezultate i čišćenje gljivice Candide je trajalo u prosjeku od 6 do 12 mjeseci (zavisno od uzrasta osobe i kompleksnosti tegoba).

Uspješnost naših prirodnih tretmana održala je naš rad i našu priču već 25 godina, a svjedočenja brojnih, zadovoljnih korisnika to sve više potvrdjuju.

Prva dokumenta o korisnosti meda po organizam datiraju još iz 3. vijeka p.n.e., iz ranih grčkih, rimskih, vedski i islamskih tekstova.
Med sadrži visok nivo monosaharida, fruktoze i glukoze, minerale i enzime. Med ispoljava antiseptička, antimikrobna i antibakterijska dejstva.

Ispod vam navodimo profil meda koji su izneli naučnici:  J. W. WHITE, JR. i LANDIS W. DONER (Vođa istraživanja i ugledni hemičar,  Science and Education Administration, Eastern Regional Research Center, Philadelphia, Pa. 19118.)

  • Fruktoza: 38.2%
  • Glukoza: 31.3%
  • Maltoza: 7.1%
  • Saharid: 1.3%
  • Voda: 17.2%

(Manja variranja u procentima postoje zavisno od vrste meda)

 

U jednom istraživanju uzeto je 27 uzoraka meda koji imaju različite geografske i biljne izvore, i svi su procjenjivani po sposobnosti da djeluju protiv gljivičnih i bakterijskih organizama  (Alcaligenes faecalis, Aspergillus niger, Bacillus stearothermophilus, Geotrichum candidum, Lactobacillus acidophilus, Penicillium expansum, Pseudomonas fluorescens) i drugih 5 patogena koji se nalaze u hrani (Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella enterica Ser. Typhimurium, and Staphylococcus aureus).
– New York State Agricultural Experiment Station, Department of Food Science and Technology, Cornell University, 630 W. North St., Geneva, NY 14456, USA.